Tota persona que visca en Espanya està obligada a inscriure’s en el Padró del municipi on residix habitualment. Qui visca en més d’un municipi s’inscriurà únicament en el que residisca durant més temps a l’any.
Els menors d’edat no emancipats i els majors incapacitats han de figurar empadronats en el domicili dels pares que tinguen el seu guarda o custòdia, o representants legals, excepte autorització per escrit d’estos per a residir en un altre domicili.
Persones que estant empadronats en el municipi de Torrent canvien la seua residència a un altre domicili del municipi
Els menors d’edat no emancipats i els majors incapacitats han de figurar empadronats en el domicili dels pares que tinguen el seu guarda o custòdia, o representants legals, excepte autorització per escrit d’estos per a residir en un altre domicili.
Tota persona que haja fixat la seua residència habitual en el municipi de Torrent o canvie la seua residència a un altre domicili dins del municipi de Torrent Tota persona que, residint habitualment en el municipi de Torrent, no figura inscrita en el Padró o es desconeix el municipi de la seua anterior inscripció padronal.
Els menors d’edat no emancipats i els majors incapacitats han de figurar empadronats en el domicili dels pares que tinguen el seu guarda o custòdia, o representants legals, excepte autorització per escrit d’estos per a residir en un altre domicili.
TOTS ELS DOCUMENTS HAN D’ESTAR EN VIGOR
Targeta de residència, document acreditatiu de la identitat del país d’origen o passaport. En el cas d’aportar “Certificat de Registre de la Unió” haurà d’anar acompanyat del passaport o del document d’identitat del país d’origen. *Els ciutadans amb nacionalitat romanesa que no compareguen personalment: passaport, atès que en el seu document nacional d’identitat no figura rúbrica.
La representació legal dels menors d’edat i de les persones amb discapacitat per a l’exercici de la seua capacitat jurídica es regeix a efectes padronals per les normes generals del Dret Civil.
De conformitat amb el que es disposa en l’article 162 del Codi Civil, “els pares que ostenten la pàtria potestat tenen la representació legal dels seus fills menors no emancipats”, per la qual cosa en principi bastarà amb la presentació del Llibre de Família o Certificat de naixement per a reputar vàlida aquesta representació.
D’altra banda, l’article 154 del Codi Civil (en redacció donada per la disposició final segona de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència) inclou entre les funcions que comprèn la pàtria potestat la de “decidir el lloc de residència habitual de la persona menor d’edat, que només podrà ser modificat amb el consentiment de tots dos progenitors o, en defecte d’això, per autorització judicial”.
Es distingueixen les següents situacions:
1. Menor que s’empadrona amb tots dos progenitors:
Documents acreditatius de la identitat del menor (veure documentació 1.B) i alta d’empadronament signada per tots dos progenitors.
2. Empadronament de menor amb un solo/a progenitor/a amb el consentiment de tots dos o autorització judicial:
Inscripció o canvi de domicili d’un menor amb un només dels seus progenitors, serà necessari acreditar el consentiment de tots dos (sempre que un d’ells no haja sigut privat de la pàtria potestat, i en aquest cas haurà de presentar-se la corresponent resolució judicial) o, en defecte d’això, aportar una autorització judicial.
El consentiment de tots dos progenitors podrà arreplegar-se en la fulla o en una autorització per escrit que s’acompanye a aquesta.
3. Empadronament de menor amb un solo/a progenitor/a quan no hi ha consentiment de tots dos ni autorització judicial.
Quan excepcionalment el progenitor que sol·licita la inscripció o canvi de domicili no dispose del consentiment de l’altre o d’autorització judicial, serà possible l’empadronament segons la següent casuística:
3.1 No existeix resolució judicial que es pronuncie sobre la guarda o custòdia del menor (separacions de fet, separacions en tramitació,…).
El progenitor sol·licitant haurà d’aportar una declaració responsable conforme al model que figura com Modelo DRSRJ indicant que es troba en un dels següents suposats:
a) Que no pot aportar el consentiment de l’altre progenitor, però es pot produir una afecció als drets del menor i ha interposat procediment judicial per a obtenir l’autorització judicial pertinent (adjuntar documentació acreditativa), o
b) Que no pot aportar el consentiment de l’altre progenitor per impossibilitat manifesta per a recaptar-lo i es pot produir un perjudici per al menor.
3.2 Quan existeix una resolució judicial que atribueix la guarda i custòdia en exclusiva al progenitor que sol·licita la inscripció o el canvi de domicili.
Aportar una declaració responsable conforme al model que figura com a Modelo DRRJ indicant que té atribuïda en exclusiva la guarda i custòdia del menor (adjuntar resolució judicial) i es troba en un dels següents suposats:
a) Que no pot aportar el consentiment de l’altre progenitor, però es pot produir una afecció als drets del menor i s’ha interposat procediment judicial per a obtenir l’autorització judicial pertinent (adjuntar documentació acreditativa),
b) Que no pot aportar consentiment de l’altre progenitor perquè la sentència es va dictar en rebel·lia o l’altre progenitor està en parador ignorat i no s’està complint el règim de visites en cap dels dos casos, o
c) Que no pot aportar el consentiment de l’altre progenitor per impossibilitat manifesta per a recaptar-lo i es pot produir un perjudici per al menor.
3.3 Empadronament quan existeix una resolució judicial que estableix la guarda i custòdia compartida per tots dos progenitors.
La resolució judicial per la qual es fixa la guarda i custòdia compartida no es pronuncia sobre el lloc d’empadronament, l’Ajuntament exigirà prova documental que existeix mutu acord entre els progenitors abans de tramitar qualsevol modificació del domicili del menor i, en cas que no es puga acreditar el mutu acord, haurà d’exigir la presentació d’una nova resolució judicial que es pronuncie expressament sobre l’empadronament, i no durà a terme la modificació en tant no s’aporte algun dels documents anteriors.
4. Empadronament de menors en un domicili diferent al dels progenitors que ostenten la seua guarda i custòdia.
Empadronament de menors en un domicili diferent al dels progenitors que ostenten la seua guarda i custòdia, d’acord amb l’article 54.2 del Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals, es requerirà l’autorització per escrit de tots dos, o d’un d’ells juntament amb la corresponent declaració responsable en funció dels supòsits següents:
4.1 La guarda i custòdia l’ostenten tots dos progenitors:
4.1.1 Existeix resolució judicial que es pronuncia sobre la guarda i custòdia compartida. Es requerirà l’autorització per escrit de tots dos o resolució judicial, no sent possible l’empadronament amb declaració responsable
4.1.2 No existeix resolució judicial que es pronuncie sobre la guarda i custòdia (separacions de fet, separacions en tramitació,…). Serà possible l’empadronament amb l’autorització per escrit d’un dels progenitors juntament amb una declaració responsable quan es trobe en algun dels supòsits previstos en l’apartat 3.1 Modelo DRSRJ
4.1.3 Guarda i custòdia atribuïda en exclusiva a un dels progenitors. L’empadronament serà possible amb la seua autorització juntament amb una declaració responsable quan es trobe en algun dels supòsits previstos en l’apartat 3.2 Modelo DRRJ
5. Menors tutelats.
En els supòsits de tutela, acolliment, etc. la representació s’acreditarà mitjançant l’aportació de la resolució judicial o administrativa corresponent.
Presencialment: amb cita prèvia obligatòria
AJUNTAMENT DE TORRENT
Oficina d’atenció i informació ciutadana TDIC
C/ Ramón y Cajal nº 1
46900 Torrent, Valencia
AJUNTAMENT DE TORRENT © 2022
C/Ramón y Cajal núm. 1 46900 Torrent, Valencia
96 111 11 11
info@torrent.es
CIF: P-4624600E
DIR3: L01462444
Fondo Europeo de Desarrollo Regional
Una manera de hacer Europa