es Queixes i suggeriments |  es Otros idiomas

L’entrà de la flor

L’entrà de la flor

30 de May de 2022

L’Entrà de la Flor té l’origen en les festes paganes que els romans dedicaven a la deessa Flora. També es diu que l’origen és grec: els grecs dedicaven la festivitat a la divinitat Cloris.
L’Entrà de la Flor és una benvinguda a la primavera que amb el pas del temps s’ha convertit en una festivitat de caràcter religiós. Es tracta de una ofrena a la Mare de Déu de la primera branca florida d’ametller.
Actualment, a Torrent, l’Entrà de la Flor es celebra l’1 de febrer.

De bon matí, els clavaris de la Confraria de la Mare de Déu del Rosari (fundada l’any 1606) van al camp a tallar la primera branca de l’ametller en flor. Durant el dia hi ha esmorzar i dinar a la popular Caseta del Rosari, el dia passa entre cançons, vi, cervesa, aigua i menjar.

A poqueta nit té lloc l’ofrena a la Mare de Déu del Rosari. Des de l’ermita, actual parròquia de Sant Lluís Bertran, traslladen la branca i la Mare de Déu fins a l’església de l’Assumpció; la Mare de Déu i la branca son traslladades per un torrentí honrat i estimat per tots. Durant el camí un grup de músics les acompanyen. Una vegada en l’església de l’Assumpció, el rector trenca la branca i l’oferix a la Mare de Déu. De sobte, els clavaris llancen els coets i els carrers es convertixen en una estora de foc, en eixe moment té lloc la cordada, un típica i coneguda festa amb coets (els típics borratxos).

L’acte de tallar la branca florida i traslladar-la en processó envoltada de espurnes de coets i foc per oferir-la a la Mare de Déu és una de les processons més emotives de Torrent i una manifestació del nostre patrimoni cultural i històric.

Bibliografia: TORRENT. FESTA I PATRIMONI. Autors: José Manuel Almerich i Francesc Jarque Any: 2003