El Ball de Torrent és una manifestació tradicional que combina la dansa, la música tradicional valenciana i la narració satírica.
Aquesta pantomima té els seus orígens en el segle XVII. Concretament, alguns autors la situen en unes festes que se celebraren en Torrent amb motiu de l’estada del virrei per a curar-se d’una malaltia. Els personatges representats en el Ball són: els virreis, el presentador, l’alcalde, el sacerdot, el regidor, l’escribà, l’agutzil, el macer, el barber, el gitano i la gitana. A més del viatjant, els iaios, l’estudiantina, la banyeta, els alcides, el dansador, els contrabandistes i el poble.
Aquest ball teatral i popular es desenvolupa en 3 parts diferenciades: El Repés, la Cavalcada i el Ball. Cal destacar que el Ball finalitza amb l’entrada dels contrabandistes i tots els personatges barallant-se, on s’ha quedat l’origen de la dita “acabar com el Ball de Torrent”.
El símbol que representa este Ball és la màsquera. La indumentària tradicional i la música tenen un paper significatiu, representatiu del folklore valencià i concretament, la cultura torrentina.
El Ball s’ha interpretat en diversos actes cívics, polítics, eclesiàstics i festius. La ciutat de València i altres localitats com Alacant, Aldaia, Castelló, Nules, Sogorb, Llíria, Sagunt, Xàtiva, Xixona i Terol també han sigut llocs de representació.
Actualment, alguns grups de ball interpreten el Ball de Torrent, tant en la seua totalitat, seguint l’ordre dels balls establit per Gonçal Valero, com és el cas del Grup de Ball l’Ú i Dos de Torrent del Llar Antonià, com de forma parcial en balls concrets com la Xàquera i el Fandango, com el Grup de Ball de Torrent o l’Associació Cultural l’Aljama de Bétera. A més, el Grup de Danses Alimara de la ciutat de València l’ha interpretat al Teatre Principal deValència . A la seua vegada, el grup musical Al Tall va fer una revisió de les partitures del Ball de Torrent i va composar una suite del mateix títol que versionava i comentava les melodies del Ball.
Bibliografia:
Beguer Esteve, V. (1982). El teatro en Torrent (siglos XIX y XX). En Torrens. Estudis i investigacions de Torrent i comarca. (págs. 227-253). Torrent: Ponència de Cultura – Ajuntament de Torrent.
Caro, J. (1954). El ball de Torrent (Aportación para un estudio). Torre (283), 2-4.
Autors i any: Justo Caro y Vicente Beguer Esteve.
Any: 1954 y 1982
Cites: Caro (1954) y Beguer (1982)
Sanchis Francés, Raül i Esteve Faubel, José Maria (2013) Historiografia del “Ball de Torrent”. De la moixiganga barroca al quadre de balls populars valencians (1692-1929). En SCRIPTA, Revista internacional de literatura i cultura medieval i moderna, núm. 1/juny 2013 pp.240-265
AJUNTAMENT DE TORRENT © 2022
C/Ramón y Cajal núm. 1 46900 Torrent, Valencia
96 111 11 11
info@torrent.es
CIF: P-4624600E
DIR3: L01462444
Fondo Europeo de Desarrollo Regional
Una manera de hacer Europa